Tamara Kerssens Coaching



Hoe vertellen we het de kinderen?

Hoe vertellen we het de kinderen?

“We hebben besloten om te gaan scheiden, maar hoe vertellen we het onze kinderen?”

Een week geleden belde Marije me met deze vraag en nu zitten zij en haar man Erik tegenover mij in mijn praktijk. Beiden midden veertig, sportief en succesvol in hun werk. Zes weken geleden heeft Erik verteld verliefd te zijn geworden op iemand anders en niet meer samen met Marije verder te willen. Het voelde voor Marije alsof de grond onder haar voeten werd weg geslagen. Zeventien jaar samen en twee kinderen van 4 en 9 jaar. En nu was het chaos in hun leven.

Los van het feit dat er heel veel praktische zaken moeten worden geregeld, zitten Marije en Erik ook met veel vragen rondom de kinderen. Hoe moeten ze het de kinderen vertellen, wat geven ze als reden aan de kinderen en met welke reacties moeten ze rekening houden?

Ik maak ze allereerst een groot compliment dat ze zo goed over dit alles nadenken. De meeste ouders die in mijn praktijk komen hebben de scheidingsmelding aan de kinderen al gedaan en dat gaat lang niet altijd even soepel. Het is een van de moeilijkste gesprekken die je met de kinderen zult hebben en het is belangrijk dit gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.

De scheidingsmelding aan kinderen wordt ook wel eens een paraplugesprek genoemd. De paraplu heeft een symbolische betekenis. De samenwerkende, betrokken en open houding van de ouders vormt een beschermende paraplu tegen de “regen” die komen gaat.

Samen met Marije en Erik bespreek ik stap voor stap hoe je het paraplugesprek kunt vormgeven. Een aantal belangrijke punten zijn:

  1. Doe de scheidingsmelding samen. Ga het liefst naast elkaar zitten tijdens het gesprek en zorg voor een rustige, vertrouwde omgeving.
  2. Zorg dat je overeenstemming hebt over de reden van de scheiding. Geef elkaar niet de schuld!
  3. Ga vervolgens niet te diep in op de reden van de scheiding. Dit is iets tussen de ouders. Houd de reden op een niveau dat de kinderen kunnen begrijpen.
  4. Laat emoties zien maar reguleer ze ook. Door emoties te tonen laat je als ouders zien dat jullie ook openstaan voor de emoties van de kinderen. Bied de kinderen vervolgens alle ruimte om emoties te tonen en zeg dat alle gevoelens oké zijn.
  5. Zorg ervoor dat het moment van de scheidingsmelding niet gekoppeld wordt aan gedenkwaardige dagen zoals Kerst, een verjaardag etc. Voor een kind zullen dit soort dagen anders altijd heel beladen blijven.

Wat heel belangrijk is voor kinderen om te weten:

  1. Een scheiding is nooit de schuld van kinderen
  2. Ookal woont één van de ouders ergens anders of ziet het kind één van de ouders minder of zelfs helemaal niet, het blijf áltijd zijn vader of moeder
  3. Ieder mens maakt fouten, ook ouders maken fouten
  4. Ouders blijven altijd van hun kinderen houden
  5. De meeste ouders komen niet weer bij elkaar

Nadat ik samen met Erik en Marije uitgebreid heb besproken hoe ze het paraplugesprek zo goed mogelijk kunnen voorbereiden, sta ik met ze stil bij de verschillende ontwikkelingsfasen waar hun kinderen zich in bevinden. Hun zoon van 4 zal heel anders op de scheiding gaan reageren dan hun dochter van 9. Daar waar hun zoon vooral heel sterk het gevoel kan hebben dat de scheiding zijn schuld is (“als ik maar wat liever was geweest zouden mijn ouders niet zijn gaan scheiden”), zal hun dochter misschien erg de neiging gaan krijgen te gaan zorgen voor de ouder die in haar ogen het meest zielig is. Voor Erik en Marije is het heel belangrijk om hun zoon te “ont-schuldigen” en hun dochter te “ont-zorgen”.

Aan het einde van deze coachingssessie hebben Erik en Marije veel handvatten gekregen om de scheidingsmelding aan hun kinderen zo goed mogelijk vorm te gaan geven. Ook weten zij op welke signalen van hun kinderen ze de komende tijd moeten gaan letten.

Bevind jij je in een soortgelijke situatie en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

 

 

× Hoe kan ik je helpen?