Rouwen bij echtscheiding
“Het lijkt wel alsof ik in de rouw ben, terwijl er niemand dood is”.
Voor me in mijn praktijk zit Claudia; een goed verzorgde blonde vrouw van midden 40. Zij en Arnold zijn 3 maanden geleden uit elkaar gegaan en haar gevoelens schieten nog alle kanten op. Van boosheid naar verdriet, van verdriet naar berusting en zo weer terug naar volledige ontkenning van de situatie waarin ze beland is.
Ik leg haar uit dat het klopt wat ze zegt. Ze is in de rouw. Rouwen doen mensen niet alleen wanneer iemand is overleden, maar ook in vele andere situaties. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn baan verliest, wanneer iemand ernstig ziek wordt maar zeker ook in de periode rondom een echtscheiding.
Een rouwproces is een proces van aanpassing. Hoe mensen dat doen is heel persoonlijk. Toch zijn er wel fasen vast te stellen die (vrijwel) iedereen die rouwt, doorloopt. Deze fasen zijn voor lang niet iedereen even intensief en ook de tijd die iemand doorbrengt in een van de fasen, verschilt van persoon tot persoon.
Psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft 5 fasen omschreven die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen om na een traumatische ervaring –en dus ook een echtscheiding- weer tot rust te komen.
- Ontkenning
Dit is een soort afweermechanisme van ons brein. Je ontkent wat er gaande is om jezelf te beschermen. Dit geeft jezelf de gelegenheid om de waarheid gedoseerd binnen te laten komen. Dit geldt ook voor kinderen aan wie de scheidingsboodschap is gegeven. Sommige kinderen willen na deze boodschap bijvoorbeeld meteen weer buiten gaan spelen of vertellen het aan niemand anders.
- Verzetten
Je wilt er niet aan dat deze situatie werkelijkheid is en je bent boos. Vaak richt je boosheid zich op de ander. Het is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten je zelf te zoeken. Door je druk te maken over de schuldvraag ontwijk je ook het gevoel van verlies en verdriet.
- Onderhandelen of vechten
Je probeert de situatie ongedaan te krijgen. In geval van echtscheiding probeer je de ander soms terug te krijgen, door bijvoorbeeld lekker voor diegene te gaan koken en extra je best te doen voor diegene. Maar het kan ook zijn dat je juist enorm boos op de ander wordt of diegene gaat stalken.
- Verdriet
In deze fase geef je jezelf over aan het verdriet. In extremere vorm leidt dit tot een depressie.
- Aanvaarding
Je accepteert de situatie en je verdriet.
Een rouwproces verloopt niet altijd keurig in deze volgorde. Het is eigenlijk een cirkel. Dat merkte Claudia ook. Samen met haar ben ik aan de slag gegaan met haar emoties, zodat zij alle fasen van het rouwproces op een gezonde manier kon doorlopen en uiteindelijk de nieuwe situatie echt kon omarmen.
Wil je weten wat ik voor jou kan doen in deze moeilijke periode van rouw? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!
De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.